Fenomenul de cavitatie poate fi una din cauzele defectelor la toate pompele centrifugale. Acesta a fost studiat cu foarte mare atentie, pentru aflarea cauzelor care il produc.  

Formarea bulelor de aer intr-un lichid ce curge, intr-o zona in care presiunea lichidului este inferioara presiunii de vaporizare, se numeste cavitatie.

Bulele de vapori se preling pe turbina, intra intr-o zona de presiune mare, unde trec brusc din starea de vapori in stare lichida (se distrug).

Cavitatia afecteaza performantele unei pompe centrifugale. Cand o pompa functioneaza in cavitatie, bulele de vapori care se formeaza creeaza socuri, formand cavitati microscopice in elementele hidraulice. Efectul acestor milioane de cavitati duce la distrugerea fizica a partilor componente ale pompelor, in special a turbinelor. O pompa intrata in cavitatie se poate strica complet in cateva minute, insa in general este vorba de ore sau zile.

De asemenea, in multe cazuri, fenomenul de cavitatie stimuleaza coroziunea.

Un alt motiv care poate duce la aparitia cavitatiei poate fi si supradimensionarea pompei. De aceea se recomanda alegerea pompei dupa date cat mai exacte: inaltime de pompare si debit de apa necesar.

Un efect secundar al cavitatiei este vibratia excesiva, care la randul ei distruge rulmentii, o-ringurile si etansarile.

Zgomotul este unul din principalele indicii ca o pompa este in cavitatie. O pompa intrata in cavitatie suna ca o cutie de metal  in care se misca niste pietricele.

Montajul unui robinet dupa pompa poate ajuta la evitarea functionarii pompei intr-un regim de cavitatie.